Plaatsingsadvies cementtegels

Voorbereiding: controleer uw bestelling

Na ontvangst kunt u de bestelling het beste controleren, reclamaties doorgeven binnen 7 dagen na ontvangst. Kleine afwijkingen in de maat en kleurnuance zijn inherent aan handgemaakte cementtegels. Voordat u gaat plaatsen, maak een tegelpan. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden, zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat. Begin in ieder geval nooit met verlijmen zonder vooraf te controleren of alle benodigde tegels aanwezig zijn. Naleveringen zijn niet altijd mogelijk. Werk netjes, verwijder onmiddellijk vuil, overtollig lijn- en voegmiddel om meer werk te voorkomen. 

Verwerking

Cementtegels verlijmen

Wij adviseren om de tegel altijd te verlijmen. Gebruik hiervoor een flexibele witte tegellijm die ook geschikt is voor het verlijmen van marmer. Wij offreren altijd de juiste tegellijm en voegmiddel. Wij raden u aan deze producten bij u bestelling aan te kopen om eventuele problemen te voorkomen. Indien men ervoor kiest om met eigen tegellijm en voegmiddel te werken, dan geschiedt dit uiteraard op eigen risico. De ondergrond dient vlak, onbuigzaam, schoon en vetvrij te zijn. Wij adviseren de ondergrond te  behandelen met een daarvoor bedoelde voorstrijk om hechting van de lijm op de ondergrond te verhogen. Wij verkopen geen voorstrijkmiddel. Vraag hiernaar bij de plaatser. Gebruik geen sneldrogende tegellijm. Zet de vloerverwarming zeker 2 dagen voor het verlijmen uit. 

Mix alle cementtegels tijdens het leggen goed door elkaar. Maak hiervoor alle doosjes open en neem elke keer tegels uit verschillende doosjes. Zo krijg je het mooiste resultaat. Dus nooit doosje voor doosje verwerken. Wij adviseren een dubbele verlijming. Gebruik een lijmkam 6-8 mm. 

Portugese cementtegels hebben een poreus karakter. Om te voorkomen dat het vocht uit de tegellijm in de achterkant van de cementtegel trekt, kan het raadzaam zijn om de tegels voor aanvang van het verlijmen even onder te dompelen in water. Je kunt ook de achterkant inspuiten met water dmv een plantenspuit.

Laat de lijm goed uitharden. Ons avies is om de cementtegel vloer 3 dagen te laten drogen met open voegen. Zo kan het vocht uit de tegellijm verdampen. Zet de vloerverwarming nooit aan en gebruik geen andere warmtebronnen om dit droogproces te versnellen.

Vloerverwarming? Na het plaatsten van de cementtegels dient de vloerverwarming minimaal 5 weken uit te blijven. Daarna weer rustig opstarten. Heb je vragen, raadpleeg dan de leverancier van de vloerverwarming.

Verzagen van de cementtegels.

Gebruik  een waterzaag. De toplaag van de cementtegel bestaat uit marmer en graniet. Je kunt ook een haakse slijper gebruiken.

Gebruik nooit stucloper of plastic om je vloer me af te dekken direct na het leggen. Het vocht kan zo niet meer verdampen. Je zou hierdoor lelijke vlekken in je vloer kunnen krijgen. Gebruik bijvoorbeeld een ademend materiaal zoals een katoenen doek. Gebruik ook nooit tape om iets op de tegels te plakken. De lijmlaag in de tape zou onherstelbare vlekken op je cementtegelvloer kunnen achterlaten.

Cementtegels Voegen

Streef steeds naar een smalle voeg van 1,5 mm. iervoor zijn tegelkruisjes beschikbaar bij de betere bouwmarkt. De patronen komen het mooiste uit met een smalle voeg. Als u ook plinten plaatst, let dan op het doorlopen van de voeg. 

Gebruik altijd zilvergrijs voegmiddel dat ook gescikt is voor het voegen van marmer.  Nooit antraciet of zwart voegsel, deze bevatten pigmenten die ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels. Werk steeds met voegsel dat geschikt is voor natuursteen (PCI). Voeg per vierkante meter en ververs regelmatig uw spoelwater. Werk rustig en met aandacht, zodat een schoon oppervlakte ontstaat. Het wordt u ten zeertse aangeraden het juiste voegmiddel bij uw bestelling aan te schaffen.Gebruik van voegmiddel, anders dan door ons geoffreerd, geschiedt op eigen risico. Verwijder overtollig voegmiddel onmiddelijk van de cementtegels met een spons en een schoon water met hierin opgelost een scheut vuiloplosser. Dit voorkomt sluiervorming van het voegmiddel dat achter kan blijven en zich kan gaan hechten aan de tegels. Voeg altijd stukje voor stukje en maak altijd direct schoon. Let wel: de tegels zullen meerdere keren moeten worden gereinigd. Voor onervaren klussers kan het misschein raadzaam zijn de cementtegels al een keertje te impregneren voor het voegen.

Impregneren

Stap 1 – Reinigen van de cementtegels na het voegen

Alvorens de vloer geïmpregneerd kan worden, moet de vloer gereinigd worden. Het is belangrijk dat de vloer volledig vetvrij en zuiver is alvorens de definitieve impregneerlaag aan te brengen. Reinigen kan enkele dagen na het voegen als de vloer droog is. schrob de vloer met vuiloplosser  en laat gedurende 15 min inwerken. Nadien is het zeer belangrijk om de vloer grondig te spoelen met helder water. Laat de vloer vervolgens 1 dag drogen. 

Stap 2 – Impregneren van de vloer na het voegen

Controleer na 1 dag of de vloer goed droog is. 

“Plastic zak-truk”: leg ’s avonds een droge plastic zak plat op de vloer. Pas als er de volgende ochtend geen condens op de onderzijde van de plastic zak zit, is de vloer droog genoeg om te impregneren.

De belangrijkste stap is het impregneren van de cementtegels. Zo wordt de vloer beschermd tegen vuil, vlekken en vocht. De meeste problemen ontstaan doordat er te weinig impregneermiddel wordt gebruikt. De rekensom is: 1 liter impregneermiddel per 4 m2 Portugese cementtegels. Het impregneren van de cementtegels is kinderlijk eenvoudig. Gebruik hiervoor een roller of blokkwast. Breng hiermee het impregneermiddel gelijkmatig en in dunnen laagjes aan op de cementtegels. De tegels zullen het impregneermiddel snel opnemen. Zorg ervoor dat er geen risidu op de tegels achterblijft. Veeg de vlekstop anders goed uit met een katoene doekje. Je zult ongeveer 5 a 6 lagen aanbrengen. De cementtegel zal steeds meer verzadigd raken en de tijd tussen de laagjes wordt steeds langer. Maak alle blikken die geleverd zijn helemaal op. Wij hebben de hoeveelheid te gebruiken impregneermiddel berekend op het aantal vloertegels.

De waterafstotende en vlekafstotende werking van het impregneermiddel ontwikkelt zich meestal binnen 24 uur. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Heel fijn is het om te impregneren met een excentrische schuurmachine met hierop een polijstvilt. Door het variabele toerental trekt het impregneermiddel diep in de oppervlakte van de tegels.

Wanneer is de vloer verzadigd met het impregneermiddel? 

Wij berekenen altijd de juiste hoeveelheid impregneermiddel bij uw vloer. Maak deze dan ook helemaal op! De vloe is perfect geimpregneerd als er waterdruppels op de oppervlakte van de cementtegel blijven liggen. Een Porugese cementtegel verdicht gaandeweg het onderhoud. Het is niet mogelijk om een cementtegels direct na het plaatsen volledig te verdichten. Daarom is het zo belangrijk om de vloer elke week te dweilen met Floorzeep concentraat. De cementtegels worden door het regelmatig dweilen en gebruik steeds mooier en mooier. Er ontstaat een prachtig patina...

Het dagelijks onderhoud van uw Portugese cementtegels

Portugese cementtegels zijn in principe onderhoudsvrij. U kunt de vloer gewoon zuigen en ons advies is om de tegels minimaal 1 keer per week te dweilen met Floorzeep concentraat. Dit is een speciale zeep ontwikkeld voor het onderhoud van onze samenstelling cementtegels. Deze zeep voorkomt vlekken en voedt uw tegelvloer.  Vooral de eerste weken is het zeer raadzaam de vloer wat vaker te dweilen. 

Het is mogelijk dat uw cementtegels nog geruime tijd kalk uitzweten. Geen paniek. Dit is een natuurlijk verschijnsel inherent aan cementtegels. Deze kalkvorming verdwijnt doorgaands na enige tijd weer vanzelf. 

Belangrijk! Gebruik in ieder geval nooit zuurhoudende schoonmaakmiddelen of middelen die kalkafbrekende bestanddelen bevattten zoals Cilit Bang of Anti Kal, wc eend of schoonmaakazijn. De gevolgen kunnen rampzalig zijn. Wil je onderhoudsproducten gebruiken behalve dan de door ons geadviseerde Floorzeep, dan geschiedt dit uiteraard geheel op eigen risico.

Ongelukje zoals het morsen van koffie, wijn etc. onmiddelijk opvegen met een vochtig doekje.

Disclaimer

Bovenstaande informatie is puur informatief en aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Bovendien zijn ze afhankelijk van de persoon die deze informatie toepast op onze producten. FLOORZ cementtegels zijn stuk voor stuk handgemaakte cementgebonden vloertegels die op authentieke wijze in ons atelier en met de grootste zorg worden vervaardigd. Desondanks kunnen afwijkingen in vorm en kleur, zoutuitslag, kalkuitslag of een bepaalde mate van craquelé voorkomen. Al deze voornoemde zaken zijn inherent aan onze cementtegels en dienen derhalve als normaal en karakteristiek te worden beschouwd. Onze Portugese cementtegels worden volgens een eeuwen oud procedé gemaakt met de kwaliteitsnormen van nu. De aanwezigheid van haarscheurtjes op sommige tegels is een natuurlijk verschijnsel, dat geen invloed heeft op de duurzaamheid van de Portugese vloertegels. Vaak wordt er door andere tegelhandelaren uitsluitend gewezen op de zogenaamde nadelen van cement tegels. Vergeet niet dat cementtegels al heel lang en overal op de wereld op de markt zijn en hun kwaliteit allang hebben bewezen. Vaak preken deze verkopers voor eigen parochie aangezien ze geen uitgebreide collectie cementegels in hun assortiment hebben of ze willen u de Portugese tegels nep  verkopen: een goedkope tegel met een digitaal printje. De winstmarge op deze tegels is nu eenmaal hoger. Bovendien hoeft men voor de verkoop van deze nep printtegels geen specifieke kennis in huis te hebben. Laat u voorlichten door een specialist en breng een bezoekje aan onze showroom. Alle bovengenoemde tegels kunnen we laten zien in onze showroom. We vertellen u graag over de voordelen en nadelen van elke specifieke soort patroontegels, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken die bij uw persoonlijke situatie past. Niets is zo vervelend als achteraf spijt hebben van uw keuze voor tegels. Ze gaan nogal een tijdje mee...

 

Telefoon

0494 94 51 99

Showroom

Floorz
Ellerweg 23b
6037 RR Kelpen-Oler

Meer weten? Kom langs in de showroom of bel ons, wij helpen u graag verder!